úterý 7. srpna 2012

Památník obětem 1.světové války

Již 19.2.1926 podal starosta zastupitelstvu návrh, aby se postavil pomník na památku padlých v 1. světové válce. Měl být umístěn ve středu obce. Roku 1938 se rozhodlo, že pomník bude postaven a zároveň na něj bude umístěna socha T.G.Masaryka, který obec několikrát navštívil. Vybral se jeden ze soutěžních návrhů a zakázka se zadala kamenické firmě v nedalekých Kloboukách u Brna. Socha stála 15 000 Kč. 
Místo pro sochu se upravilo jako park a 25.září 1938 se mělo konat slavnostní odhalení, jenže kvůli začátku 2.světové války bylo zrušeno. Během války se politicky laděné sochy většinou ničily, ale tato socha přežila. Avšak nebylo to proto, že by sochu někdo bránil, jenom nikoho nezajímala. Němcům nepřišla důležitá a možná se jim i esteticky líbila, Těšanští se v těžké válečné době museli starat hlavně o svoje životy a kulturní památky šly tedy stranou.  

Seznam padlých:
Boháček Alois, Buček Filip, Buček František, Čermák Jan, Čermák Jan, Čermák Vincenc, Dosoudil Jakub, Dudek Jan, Hlaváček Jakub, Hnilica Josef, Horáček Rudolf, Kostrhoun František, Langášek Josef, Mahovský František, Mandelík Martin, Menšík Ignác, Nehyba Antonín, Nehyba Martin, Ondra Jan, Pánek Václav, Petlák Antonín, Petula Antonín, Přibyl Josef, Ryšánek František, Ryšánek František, Ryšánek Valentin, Sedláček Jakub, Straka Vincenc, Svoboda Alfons, Svoboda Filip, Svoboda Jakub, Sýkora Štěpán.

Žádné komentáře:

Okomentovat